Mleczne bułeczki z serem Polskim z dziurami

Składniki

(na ok. 15 bułeczek)

Ciasto:

  • 230 ml mleka Polskiego 3,2%
  • 50 g miękkiego masła Polskiego
  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 2 jajka
  • 30 g cukru
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży instant

Nadzienie:

  • 250 g sera Polskiego z dziurami
  • 100 g masła Polskiego
  • pęczek świeżego tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • biały sezam i kilka gałązek świeżego tymianku do posypania

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, sól, drożdże, miękkie masło Polskie, jedno jajko i dokładnie mieszamy. Dolewamy powoli odmierzone mleko Polskie, starając się połączyć składniki. Zagniecione ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.

Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (na ok. 1 godzinę). W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagniatamy je po raz kolejny i wałkujemy na stolnicy na placek o grubości około 1 cm.

W rondelku podgrzewamy masło Polskie z listkami tymianku i rozmarynu do momentu, aż zioła zaczną pachnieć, a masło delikatnie się pienić. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie studzimy do temperatury pokojowej. Ser Polski z dziurami trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Rozwałkowany placek smarujemy ziołowym masłem oraz obsypujemy startym serem. Całość zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.

Bułeczki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C aż będą złociste, a ser się rozpuści.

Wytrawne bułeczki podajemy polane stopionym masłem, obsypane starym serem i listkami tymianku.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
9+3 =