Święta bez tradycyjnego sernika? Nie ma takiej opcji! A tradycyjny sernik to przede wszystkim mnóstwo kremowego twarogu - my dziś sięgnęliśmy po Wypasiony twaróg sernikowy premium. Spróbuj i Ty!
do dekoracji:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę smarujemy masłem Wypasionym, wykładamy papierem do pieczenia i również natłuszaczamy go masłem.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Masło Wypasione kroimy na małe kawałki. Oddzielamy żółtka od białek.
W dużej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie.
Ucieramy masę, dodając porcjami Wypasiony twaróg sernikowy premium. Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Krótko miksujemy do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy serowej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy. Do piekarnika na najniższą półkę wstawiamy dowolną formę wypełnioną do połowy wodą (dzięki temu sernik mniej będzie pękać). Formę z masą serową wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez około 60 minut (w czasie pieczenia NIE otwieramy piekarnika!).
Studzimy w wyłączonym piekarniku i lekko uchylonych jego drzwiach.
Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis przygotował dla Was: