Seromakowiec

Jeśli jesteś fanem makowca i sernika? Już nie musisz wybierać! Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast obowiązkowych: sernika z makowcem - proste i pyszne.

Składniki

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła Polskiego

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej (lub domowej)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 100-150 g bakalii, np. rodzynek, orzechów włoskich, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masa twarogowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego Hanusi
  • 125 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 10 g cukru w wanilią (1 op.)
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • cukier puder (do posypania upieczonego ciasta)

Sposób przygotowania

Herbatniki blendujemy lub mielimy, dodajemy roztopione masło Polskie i łączymy do konsystencji mokrego piasku. Wykładamy na dno blaszki (np. o wymiarach 23 cm x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy, dociskając do dna formy.

Masę makową mieszamy z jajkiem oraz kaszą. Następnie dodajemy miks bakalii i ponownie mieszamy. Wykładamy na spód z herbatników i wyrównujemy powierzchnię.

Przygotowujemy masę twarogową. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem obu cukrów. Następnie, miksując na średnich obrotach, porcjami dodajemy twaróg sernikowy Hanusi. Dodajemy budynie i śmietankę Polską i całość krótko miksujemy tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Wykładamy na masę makową i wyrównujmey powierzchnię.

Ciasto wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższy poziom wstawiamy blaszkę z wrzącą wodą - dla utworzenia pary wodnej).

Gotowy seromakowiec po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Podpowiedzi

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+9 =