Kajmakowy sernik bez pieczenia

Delikatny, pyszny, kajmakowy... kremowy sernik bez pieczenia to oryginalna propozycja na deser na co dzień i od święta. Koniecznie sięgnij po nasz szybki i sprawdzony przepis!

Składniki

Kruchy spód:

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 50 g masła Polskiego  

Masa serowo-makowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego premium 18% Na Polski Stół
  • 200 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 400 g Kajmaku Kuchmistrza
  • 6 łyżek śmietany Polskiej 18%
  • 5 łyżki żelatyny
  • 8 łyżek wrzątku
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Polewa:

  • 200 g czekoladowego Kajmaku Kuchmistrza
  • 3 łyżki mleka Wypasionego 2%
  • 1 łyżka masła Polskiego

Do posypania:

  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki poza śmietanką powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka powinna być mocno schłodzona.

Herbatniki kruszymy i miksujemy z orzeszkami na niezbyt drobny proszek. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pokruszonych herbatników z orzeszkami i dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy spód tortownicy. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy kajmak i cukier z wanilią. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy.

Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Do rondelka dodajemy 200 g czekoladowego kajmaku, dodajemy 3 łyżki mleka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż polewa stanie się płynna. Dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Polewą polewamy wierzch sernika i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ponownie do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+3 =