Gęste, sycące, bogate w egzotyczne składniki - curry z krewetkami to wbrew pozorom dość szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdź, jak indyjskie smaki połączyć z Polską śmietaną i masłem klarowanym.
Cebulę i czosnek obieramy, chili opłukujemy, siekamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Trawę cytrynową rozgniatamy. Filety z ryby kroimy na kawałki. Małże szorujemy.
Rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy do zeszklenia cebulę. Dokładamy pastę z tamaryndowca, pastę curry, łyżeczkę kurkumy, czosnek, chili oraz imbir, smażymy 1-2 min. Dodajemy śmietanę Polską, sos rybny i bulion, gotować 5 min.
Do curry dodajemy rybę, gotujemy 5 min. Dokładamy małże, gotujemy ok. 5 min, aż muszle się otworzą. Wrzucamy krewetki, gotujemy kolejne 3-4 min. Curry nalewamy do miseczek i podajemy.