Maślanka Polska, śmietana Polska, botwinka, ogórek, rzodkiewka i koperek - to prawie wszystko, co potrzebne do przygotowania naszej sycącej zupy na zimno. Chłodnik z botwinką, bo o nim mowa, najlepiej smakuje w ciepłe, wiosenne i upalne letnie dni.
Botwinkę myjemy, liście siekamy, buraczki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min, studzimy.
Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, siekamy.
Do botwinki dodajemy maślankę oraz śmietanę. Dokładamy rzodkiewki, ogórek, koperek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki.
Zimny chłodnik dokładnie mieszamy, nalewamy do szklanek.