Botwinka

Królowa wiosennych zup: botwinka. A do niej kleks z najlepszej gęstej Polskiej śmietany. Ta zupa zdecydowanie kojarzy się nie tylko z coraz cieplejszymi dniami, ale i przypomina smaki dobrze znane z dzieciństwa!

Składniki

  • pęczek botwinki
  • 200 g mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 pęczka natki
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • 3 jajka
  • 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy 2 l wody, zagotowujemy (pamiętamy, by wywar zszumować). Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę.

Por myjemy, tniemy w talarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, gotujemy ok. 40 min.

Botwinkę myjemy, liście siekamy, buraczki kroimy w kostkę. Dokładamy do wywaru i gotujemy, aż buraczki zmiękną.

Natkę płuczemy, siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę.

Zupę doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, łyżeczką cukru, solą oraz pieprzem. Dodajemy natkę i jajka, chwilę gotujmey. Botwinkę nalewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy kleksem śmietany.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+3 =