Barszcz z Favitą

Gęsty krem z buraczków z pożywnym dodatkiem sera Favita. Koniecznie sprawdź przepis na alternatywę dla klasycznego czerwonego barszczu!

Składniki

  • 4-5 buraków
  • 3-4 winne jabłka
  • 270 g sera Favita
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek natki
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Buraki oraz jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na rozgrzane masło klarowane, oprószamy mąką, smażymy 5 min. Dodajemy liść laurowy i goździki, zalewamy bulionem, gotujemy, aż buraki będą zupełnie miękkie. Favitę kroimy w niedużą kostkę. Natkę opłukujemy, siekamy.

Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością zupy, wlewamy do garnka, gotujemy 2-3 min. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą oraz pieprzem.

Zupę miksujemy na gładki krem, podgrzewamy. Nalewamy na talerze, dodajemy pokrojoną Favitę, posypujemy natką.

 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
10+4 =