Przepisów na zapiekanki jest tyle, ilu jej amatorów. Nasza propozycja jest wegetariańska - to właściwie tylko warzywa i sery. Dużo serów, więc przypadnie do gustu także ich koneserom.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Osączamy, studzimy, kroimy w plasterki.
Szpinak i natkę opłukujemy, natkę siekamy. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Twaróg oraz ser Favita kruszymy.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, szklimy cebulę i czosnek. Partiami wkładamy szpinak, smażymy, aż zwiędnie, przekładamy do miski. Dodajemy twaróg, ser Favita, 3/4 natki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy ze śmietaną z jajkami.
Naczynie do zapiekania smarujemy 2 łyżkami masła klarowanego. Układamy warstwami ziemniaki i szpinak. Kończymy na ziemniakach, posypujemy wiórkami sera Gouda. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Przed podaniem zapiekankę posypujemy resztą natki.