Serowa zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Przepisów na zapiekanki jest tyle, ilu jej amatorów. Nasza propozycja jest wegetariańska - to właściwie tylko warzywa i sery. Dużo serów, więc przypadnie do gustu także ich koneserom.

Składniki

  • 1/2 kg szpinaku
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki
  • 4 jajka
  • 270 g sera Favita
  • 230 g twarogu Polskiego półtłustego
  • 150 g sera Gouda w wiórkach
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Osączamy, studzimy, kroimy w plasterki.

Szpinak i natkę opłukujemy, natkę siekamy. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Twaróg oraz ser Favita kruszymy.

Rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, szklimy cebulę i czosnek. Partiami wkładamy szpinak, smażymy, aż zwiędnie, przekładamy do miski. Dodajemy twaróg, ser Favita, 3/4 natki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy ze śmietaną z jajkami.

Naczynie do zapiekania smarujemy 2 łyżkami masła klarowanego. Układamy warstwami ziemniaki i szpinak. Kończymy na ziemniakach, posypujemy wiórkami sera Gouda. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Przed podaniem zapiekankę posypujemy resztą natki.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+1 =