Danie dla dużych i dla małych. Klopsiki i Mozzarella Kuchmistrza w formie minikulek, podane jako szaszłyki, świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie menu każdego spotkania rodzinengo czy urodzin dziecka.
Bazylię, tymianek oraz oregano opłukujemy, siekamy. Dymki oczyszczamy i wraz ze szczypiorem siekamy, szklimy na łyżce masła klarowanego.
Kajzerkę moczymy, odciskamy. Ser Cheddar mieszamy z bułką tartą.
Do mięsa mielonego dodajemy dymkę, zioła, odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, masę wyrabiamy. Formujemy niewielkie klopsiki, panierujemy je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej z Cheddarem.
Rozgrzewamy masło klarowane do głębokiego smażenia. Partiami wkładamy klopsiki, smażymy na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Mozzarellę Kuchmistrza osączamy z zalewy. Na szpadki nadziewamy na przemian klopsiki oraz kulki mozzarelli. Możemy przepleść kawałkami szczypiorku, listków sałaty lub ziół.