Szaszłyki z klopsików i mozzarelli

Danie dla dużych i dla małych. Klopsiki i Mozzarella Kuchmistrza w formie minikulek, podane jako szaszłyki, świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie menu każdego spotkania rodzinengo czy urodzin dziecka.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 dymki
  • po 2 gałązki bazylii, tymianku i oregano
  • czerstwa kajzerka
  • 2 jajka
  • 100 g sera Cheddar wiórki
  • 50 g bułki tartej
  • mąka
  • 1 opakowanie Mozzarelli Kuchmistrza mini lub mini - mini
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bazylię, tymianek oraz oregano opłukujemy, siekamy. Dymki oczyszczamy i wraz ze szczypiorem siekamy, szklimy na łyżce masła klarowanego.

Kajzerkę moczymy, odciskamy. Ser Cheddar mieszamy z bułką tartą.

Do mięsa mielonego dodajemy dymkę, zioła, odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, masę wyrabiamy. Formujemy niewielkie klopsiki, panierujemy je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej z Cheddarem.

Rozgrzewamy masło klarowane do głębokiego smażenia. Partiami wkładamy klopsiki, smażymy na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Mozzarellę Kuchmistrza osączamy z zalewy. Na szpadki nadziewamy na przemian klopsiki oraz kulki mozzarelli. Możemy przepleść kawałkami szczypiorku, listków sałaty lub ziół.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
9+5 =