Soczysta rolada z indyka z serowo-warzywnym wnętrzem? Czemu nie! Sprawdź nasz przepis i zaskocz domowników lub gości.
Oregano i tymianek myjemy, siekamy. Dwa ząbki czosnku obieramy, siekamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, musztardą, solą, pieprzem, 1/2 tymianku i oregano.
Mięso myjemy, oszuszamy, rozcinamy tak, by powstał jeden płat. Obtaczamy w marynacie, odstawiamy na noc do lodówki.
Rzeżuchę opłukujemy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, koper włoski oczyszczamy, kroimy w kostkę.
Cebulę i resztę czosnku obrać, posiekać, zeszklić na połowie masła klarowanego. Dodajemy papryki, koper włoski, resztę posiekanych ziół, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy 10 min.
Mięso osączamy z marynaty. Na środek nakładamy ser Mozzarella & Chedar wiórki i warzywa, zwijamy, związujemy. Roladę obsmażamy w brytfannie na reszcie masła klarowanego, podlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, od czasu do czasu polewamy wytwarzającym się sosem.
Roladę wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy na 10 min. Kroimy w plastry, ozdabiamy rzeżuchą.