Muffinki z serem Sokół

Nie wszystkie muffinki muszą być na słodko - te wytrawne również są pyszne! A do tego można nimi zastąpić kanapki lub zaskoczyć gości, podając jako przekąskę nie tylko na domowej imprezie.

Składniki

  • 150 g sera Sokół
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła Polskiego
  • 1/2 szklanki 2-procentowego mleka Wypasionego
  • 2 jajka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ser Sokół ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory i oliwki osączamy, siekamy. Masło Polskie topimy, studzimy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Roztrzepujemy jajka, łączymy z mlekiem Wypasionym oraz przestudzonym masłem.

Mokre składniki wlewamy do suchych, szybko i dość niedbale mieszamy. Dodajemy ser, pomidory oraz oliwki, ciasto ponownie mieszamy. W formę do muffinek wkładamy papilotki, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Podpowiedzi

  • Do wytrawnych muffinek możemy wykorzystać również inne ulubione dodatki: brokuła, ziarna słonecznika, czarnuszki, sezamu.
  • Muffinki świetnie smakują także z dodatkiem sera Favita.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
7+5 =