Nie wszystkie muffinki muszą być na słodko - te wytrawne również są pyszne! A do tego można nimi zastąpić kanapki lub zaskoczyć gości, podając jako przekąskę nie tylko na domowej imprezie.
Ser Sokół ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory i oliwki osączamy, siekamy. Masło Polskie topimy, studzimy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Roztrzepujemy jajka, łączymy z mlekiem Wypasionym oraz przestudzonym masłem.
Mokre składniki wlewamy do suchych, szybko i dość niedbale mieszamy. Dodajemy ser, pomidory oraz oliwki, ciasto ponownie mieszamy. W formę do muffinek wkładamy papilotki, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.