Mleczne, drożdżowe bułeczki z ziołami i serem Polskim z dziurami - pyszne i aromatyczne. Sprawdzą się i na śniadanie, i na kolację, i na przekąskę.
(na ok. 15 bułeczek)
Ciasto:
Nadzienie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, sól, drożdże, miękkie masło Polskie, jedno jajko i dokładnie mieszamy. Dolewamy powoli odmierzone mleko Polskie, starając się połączyć składniki. Zagniecione ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do momentu, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (na ok. 1 godzinę). W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zagniatamy je po raz kolejny i wałkujemy na stolnicy na placek o grubości około 1 cm.
W rondelku podgrzewamy masło Polskie z listkami tymianku i rozmarynu do momentu, aż zioła zaczną pachnieć, a masło delikatnie się pienić. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie studzimy do temperatury pokojowej. Ser Polski z dziurami trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Rozwałkowany placek smarujemy ziołowym masłem oraz obsypujemy startym serem. Całość zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
Bułeczki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C aż będą złociste, a ser się rozpuści.
Wytrawne bułeczki podajemy polane stopionym masłem, obsypane starym serem i listkami tymianku.