Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym to niesamowicie prosta i szybka propozycja na obiad bez mięsa. Przepis składa się tylko z kilku składników, a jego wykonanie upraszcza sięgnięcie po wyjątkowy miks serów Ementaler i Gouda w gotowych do użycia wiórkach - bez konieczności kupowania i tarcia dwóch różnych produktów.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 5 żółtek
  • 200 g śmietany Polskiej 12%
  • 100 g sera Ementaler & Gouda wiórki
  • cytryna
  • 3 gałązki bazylii
  • po 2 gałązki mięty i estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cytrynę sparzamrzy, oszuszamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Zioła opłukujemy, siekamy, mieszamy. Żółtka łączymy ze śmietaną Polską, serem Ementaler & Gouda, 2/3 ziół. Doprawiamy skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem, mieszamy, odstawiamy.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Osączamy, zostawiając szklankę płynu z gotowania. Przekładamy do żółtek ze śmietaną oraz serem, starannie mieszamy. Wlewamy nieco wody z gotowania, ponownie mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, posypujmey resztą posiekanych ziół.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+5 =