Sprężysty makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i oliwkami z dodatkiem wyrazistego w smaku długodojrzewającego sera Cheddar Old. Tę łatwą w przygotowaniu i pyszną potrawę nie tylko dla wegetarian możesz podać i na obiad, i na kolację.
Bakłażan myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Oliwki osączamy, 4 tniemy w plasterki.
Suszone pomidory osączamy, kroimy w kostkę. Zioła opłukujemy, gałązkę bazylii odkładamy, resztę siekamy. Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy cebulę i czosnek. Wrzucamy bakłażan, smażymy mniej więcej 10 min. Dokładamy oliwki, suszone pomidory oraz zioła, smażymy 3 min. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15 min.
Ser Cheddar Old trzemy na tarce o dużych oczkach. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Osączamy, zostawiając szklankę wody z gotowania.
Makaron dodajemy do sosu, wsypujemy starty ser, mieszamy. Wlewamy tyle wody z gotowania, by sos był gładki. Makaron nakładamy na talerze, dekorujemyć plasterkami oliwek oraz bazylią.