Makaron z bakłażanem i serem Cheddar Old

Sprężysty makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i oliwkami z dodatkiem wyrazistego w smaku długodojrzewającego sera Cheddar Old. Tę łatwą w przygotowaniu i pyszną potrawę nie tylko dla wegetarian możesz podać i na obiad, i na kolację.

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • bakłażan
  • cebula
  • seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • 3 suszone pomidory w oliwie
  • puszka krojonych pomidorów
  • 100 g sera długodojrzewajacego Cheddar Old
  • po 3 gałązki tymianku i bazylii
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażan myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Oliwki osączamy, 4 tniemy w plasterki.

Suszone pomidory osączamy, kroimy w kostkę. Zioła opłukujemy, gałązkę bazylii odkładamy, resztę siekamy. Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy cebulę i czosnek. Wrzucamy bakłażan, smażymy mniej więcej 10 min. Dokładamy oliwki, suszone pomidory oraz zioła, smażymy 3 min. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15 min.

Ser Cheddar Old trzemy na tarce o dużych oczkach. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Osączamy, zostawiając szklankę wody z gotowania.

Makaron dodajemy do sosu, wsypujemy starty ser, mieszamy. Wlewamy tyle wody z gotowania, by sos był gładki. Makaron nakładamy na talerze, dekorujemyć plasterkami oliwek oraz bazylią.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+5 =