Lazagne to pyszne makaronowe danie, rodem z kuchni włoskiej. Ale Polacy też polubili smak makaronu przekładanego sosem beszamelowym i serem. My proponujemy do tego dnia naszą Mozzarellę z Chedarem w wiókach gotowych do użycia.
Na beszamel:
Płaty makaronu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączamy, rozkładamy, by przeschły. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Natkę opłukujemy, gałązkę odkładamy, resztę siekamy.
Cebule i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła klarowanego, połowę zdejmujemy z patelni. Dokładamy pieczarki, 1/2 natki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy 10 min.
Do mięsa dodajemy jajko, resztę natki, odłożoną cebulę z czosnkiem i połową sera Mozzarella & Cheddar. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Masę wyrabiamy, formujemy niewielkie klopsiki, obsmażamy na reszcie masła klarowanego.
Przygotowujemy beszamel: rozgrzewamy 2 łyżki masła Polskiego, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy. Mieszając, wlewamy mleko Wypasione. Dodajemy resztę sera, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego nalewamy nieco beszamelu, układamy warstwy z płatów makaronu, klopsików i pieczarek polanych częścią sosu. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Lasagne kroimy na porcje, nakładamy na talerze, ozdabiamy natką.