Grillowane kotleciki z serem Cheddar

Grillowane kotleciki z dodatkiem wyrazistego sera Cheddar to danie na wzór bałkańskich cevapcici. Doskonale smakują z grilla, ale równie dobrze możesz je przygotować o każdej porze roku na patelni grillowej lub w piekarniku.

Składniki

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 150 g sera Cheddar wiórki
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • po 3 gałązki bazylii i natki
  • 2 gałązki oregano
  • kajzerka
  • jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Dymki oczyszczamy i wraz ze szczypiorem siekamy, a następnie szklimy na maśle klarowanym. Kajzerkę moczymy w wodzie. Zioła opłukujemy, siekamy.

Łączymy mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, jajko, dymkę, ser Cheddar oraz 3/4 ziół. Doprawiamy solą oraz pieprzem, masę wyrabiamy. Formujemy podłużne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, nadziewamy na szpadki. Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy 10-15 min z każdej strony lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Przenosimy na talerz, posypujemy resztą ziół.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+2 =