Pierogi z botwinką to znakomity pomysł na wiosenne danie. Dodaj im oryginalności, wykorzystując do przygotowania farszu ser Favita.
Na ciasto:
Botwinkę myjemy, 2 łodygi siekamy, odkładamy. Resztę botwinki przelewamy wrzątkiem, osączamy, siekamy. Szczypiorek opłukujemy, siekamy. Ser Favita rozcieramy ze śmietaną Polską, łączymy z botwinką i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.
Mąkę zaparzamy niewielką ilością wrzątku, dodajemy szczyptę soli i jajko. Zagniatamy ciasto, dolewając 1/2 szklanki wody. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. Z kuli ciasta odkrawamy po kawałku, cienko wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi.
Gotujemy osoloną wodę. Na wrzątek partiami wykładamy pierogi, mieszamy. Gdy wypłyną, gotujemy 2 minuty, osączamy.
Pierogi nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem, posypać posiekaną botwinką.