Ser Favita to nie tylko sałatki - doskonale sprawdza się także w przekąskach na ciepło. Na przykład jako wnętrze panierowanych kuler ryżowych.
Gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową. Wsypujemy ryż, gotujemy, aż wygotuje się cały płyn (ryż ma być rozgotowany). Studzimy w garnku.
Lubczyk i bazylię płuczemy, siekamy. Favitę kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy zioła, 1-2 łyżeczki czarnuszki, mąkę i łyżkę bułki tartej, doprawiamy solą oraz pieprzem, starannie wyrabiamy.
Z masy robimy placuszki, na środku kładziemy po kostce Favity, zwijamy, formując kulki. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Rozgrzewamy masło klarowane do głębokiego smażenia. Wrzucamy partiami ryżowe kulki, smażymy na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło.