Sola pieczona z pomidorami i mozzarellą

Sola to wykwintna ryba, która doskonale smakuje pieczona. Jej delikatny smak można podkręcić, komponując go z pomodorami i mozzarellą.

Składniki

  • 1/2 kg filetów z soli
  • 150 g tartego sera Mozzarella
  • po 3 gałązki bazylii, natki, estragonu i mięty
  • 3 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła klarowanego
  • cytryna
  • oliwa
  • mielone chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Rybę myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i chili, odkładamy na 30 min do lodówki.

Bazylię, natkę, estragon oraz miętę myjemy, oszuszamy, siekamy, mieszamy. Łączymy 2/3 ziół z tartym serem Mozzarella.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 30 g masła klarowanego. Dokładamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Resztę masła klarowanego stopić.

Połowę filetów układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy Mozzarellą z ziołami, przykrywamy resztą ryby i pomidorami, oprószamy ziołami, polewamy masłem klarowanym. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
8+3 =