Sola to wykwintna ryba, która doskonale smakuje pieczona. Jej delikatny smak można podkręcić, komponując go z pomodorami i mozzarellą.
Rybę myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i chili, odkładamy na 30 min do lodówki.
Bazylię, natkę, estragon oraz miętę myjemy, oszuszamy, siekamy, mieszamy. Łączymy 2/3 ziół z tartym serem Mozzarella.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy, szklimy na 30 g masła klarowanego. Dokładamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Resztę masła klarowanego stopić.
Połowę filetów układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy Mozzarellą z ziołami, przykrywamy resztą ryby i pomidorami, oprószamy ziołami, polewamy masłem klarowanym. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.