Mozzarella Kuchmistrza doskonale smakuje nie tylko z pomidorami - na sałatki i przystawki na bazie tego sera znaleźć możemy wiele przepisów. My proponujemy mozzarellę w ziołowej panierce - to równie pyszna propozycja na szybką przekąskę.
Pomidorki myjemy. Chili przecinamy, usuwamy pestki, siekamy. Kolendrę oraz bazylię opłukujemy, połowę bazylii odkładamy, resztę siekamy. Łączymy ziarna kolorowego pieprzu, gorczycy oraz kminku. Dodajemy chili, kolendrę i bazylię, wszystko mieszamy.
Mozzarellę Kuchmistrza osączamy, oprószamy solą. Obtoczamy w roztrzepanym białku i przyprawach. Rozgrzewamy masło klarowane do głębokiego smażenia, partiami wkładać panierowane kulki mozzarelli, smażymy 2-3 min. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Układamy na półmisku wraz z pomidorkami, ozdabiamy bazylią.