Minitarty z groszkiem

Składniki

Ciasto:

  • 150 g masła Polskiego MLEKOVITA
  • 2 szklanki mąki
  • jajko

Nadzienie:

  • 1/2 kg groszku
  • 200 g 12-procentowej śmietany Polskiej MLEKOVITA
  • 150 g sera tartego Mozzarella MLEKOVITA
  • 2 łyżki masła klarowanego MLEKOVITA
  • 2 jajka
  • pęczek dymki
  • 3 gałązki mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Zimne masło Polskie posiekać z przesianą mąką i szczyptą soli. Dodać jajko oraz 2 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, odłożyć na 30 min do lodówki.

Miętę opłukać, gałązkę odłożyć, resztę posiekać. Groszek wrzucić na osolony wrzątek, blanszować 5 min, osączyć. Dymki oczyścić i wraz ze szczypiorem posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Dodać groszek, miętę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać.

Śmietanę Polską połączyć z 2 jajkami, doprawić solą i pieprzem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyścielić nim foremki do tarty, nakłuć widelcem. Do każdej nałożyć warzywa, zalać śmietaną, posypać serem Mozzarella. Piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Przed podaniem ozdobić miętą.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
1+4 =