Gazpacho z mozzarellą

Gazpacho to orzeźwiający chłodnik z surowych pomidorów, z dodatkiem innych warzyw. W naszym przepisie podajemy go z minikulkami Mozzarelli Kuchmistrza.

Składniki

  • 1 op. Mozzarelli Kuchmistrza mini lub Mozzarelli Kuchmistrza mini - mini
  • 4-5 dużych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • ogórek
  • oliwa
  • łyżka octu winnego
  • 2-3 gałązki bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ogórek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

Pomidory, papryki, ogórek, cebule oraz czosnek wrzucamy do malaksera. Dodajemy sól, 1/3 szklanki oliwy, łyżkę octu winnego i ok. 1/4 szklanki wody, miksowujemy (zbyt gęsty płyn rozrzedzamy zimną wodą mineralną). Odstawiamy na 2-3 godz. do lodówki.

Bazylię płuczemy. Mozzarellę Kuchmistrza osączamy. Gazpacho doprawiamy pieprzem, porządnie mieszamy. Nalewamy do pucharków, nakładamy ser, ozdabiamy bazylią.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+5 =