Gazpacho to orzeźwiający chłodnik z surowych pomidorów, z dodatkiem innych warzyw. W naszym przepisie podajemy go z minikulkami Mozzarelli Kuchmistrza.
Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ogórek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
Pomidory, papryki, ogórek, cebule oraz czosnek wrzucamy do malaksera. Dodajemy sól, 1/3 szklanki oliwy, łyżkę octu winnego i ok. 1/4 szklanki wody, miksowujemy (zbyt gęsty płyn rozrzedzamy zimną wodą mineralną). Odstawiamy na 2-3 godz. do lodówki.
Bazylię płuczemy. Mozzarellę Kuchmistrza osączamy. Gazpacho doprawiamy pieprzem, porządnie mieszamy. Nalewamy do pucharków, nakładamy ser, ozdabiamy bazylią.