Conchiglie, czyli muszle makaronowe z warzywami, zapieczone z serem w sosie pomidorowym, to smaczne i proste w przygotowaniu danie. Znakomite na obiad lub kolację. Sprawdź nasz przepis już teraz!
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Cukinię oraz seler naciowy myjemy, kroimy w kostkę.
Zioła płuczemy, siekamy. Kulki Mozzarelli Kuchmistrza kroimy na ćwiartki lub drobniej.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Wlewamy pomidory z puszki, wsypujemy 1/2 posiekanych ziół. Doprawiamy łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dusimy mniej więcej 15 min.
Rozgrzewamy resztę masła klarowanego, wrzucamy seler naciowy, cukinię, resztę posiekanych ziół, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, smażymy 10 min.
Makaron napełniamy przygotowanymi warzywami. Układamy w naczyniu żaroodpornym napełnionym połową sosu pomidorowego, polewamy resztą sosu, posypujemy połową sera mozzarella. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
Pomidorki myjemy, przecinamy na pół. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy resztą mozzarelli, pomidorkami koktajlowymi oraz listkami bazylii.