Puszyste placuszki na maślance Polskiej

Amerykańskie pancakes po polsku? Pyszne i szybkie do przygotowania puszyste placuszki na naturalnej Polskiej maślance to propozycja idealna na deser. Zwłaszcza podana w duecie z Wypasionym zagęszczonym mlekiem słodzonym.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki maślanki Polskiej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g masła Polskiego, roztopionego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • Wypasione mleko zagęszczone słodzone
  • ulubione owoce i/lub inne dodatki

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy (lub blendujemy) na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane i na średnim ogniu smażymy puszyste placuszki z dwóch stron, do złotego koloru.

Podajemy z ulubionymi owocami i zagęszczonym mlekiem słodzonym Wypasionym, syropem klonowym, masłem Polskim lub oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+10 =