Nie musisz iść do kawiarni, by wypić popularną pumpkin spice latte. Tę wyjątkową, jesienną kawę możesz przygotować w domu - spróbuj naszego przepisu na kawę z syropem dyniowym na bazie Wypasionego zagęszczonego mleka słodzonego.
Syrop dyniowy*:
Kawa:
Do garnka wlewamy wodę i wszystkie przyprawy i mieszając co jakiś czas, czekamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy goździki i anyż, dodajemy pieczoną dynię lub puree i blendujemy z Wypasionym mlekiem zagęszczonym słodzonym. Przelewamy do buteleczki lub słoiczka (przelewając, możemy przepuścić przez sitko - zwłaszcza jeśli łączyliśmy z pieczoną dynią). Tak przygotowany syrop przechowujemy w lodówce.
Do zaparzonej kawy dodajemy spienione mleko Kuchmistrza nie tylko dla baristów (lub podgrzane z dwoma łyżkami syropu dyniowego). Łączymy z syropem dyniowym (jeśli podgrzealiśmy mleko z syropem, możemy pominąć dodanie syropu do kawy; podobnie, jeśli zdecydujemy się udekorować syropem spienione mleko lub bitą śmietankę). Dekorujemy ubitą śmietanką Polską 30%, możemy posypać mieszanką korzennych przypraw (np. tych z przepisu) lub polać syropem dyniowym. Możemy też zrobić warstwową kawę: z podgrzanym syropem na dnie.
* Z podanej porcji otrzymamy syrop dyniowy, który wykorzystamy wielokrotnie, nie tylko do kawy - świetnie nadaje się jako polewa do lodów, naleśników, deserów, a nawet jako składnik ciast i deserów.