Soczysty kurczak marynowany w maślance Polskiej to doskonała propozycja nie tylko na rodzinny obiad na co dzień, ale i na spotkania towarzyskie czy świąteczne danie główne.
1 l maślanki Polskiej naturalnej
10-12 udek i/lub podudzi z kurczaka
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka czosnku suszonego
2 łyżki majeranku suszonego
1,5 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
2-3 liście laurowe
Do dużego naczynia wlewamy maślankę Polską, dodajemy do niej przyprawy, mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka tak, by były nią w całości pokryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (min. 4-5), a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie przekładamy kurczaka do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie rozcinamy rękaw i dopiekamy kolejne 15-20 min.
Upieczonego kurczaka serwujemy z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubionymi dodatkami, np. pomidorkami koktajlowymi lub sałatką.