Soczysty kurczak w maślance

Soczysty kurczak marynowany w maślance Polskiej to doskonała propozycja nie tylko na rodzinny obiad na co dzień, ale i na spotkania towarzyskie czy świąteczne danie główne.

Składniki

1 l maślanki Polskiej naturalnej

10-12 udek i/lub podudzi z kurczaka

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka czosnku suszonego

2 łyżki majeranku suszonego

1,5 łyżki soli

1 łyżeczka pieprzu

2-3 liście laurowe

Sposób przygotowania

Do dużego naczynia wlewamy maślankę Polską, dodajemy do niej przyprawy, mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka tak, by były nią w całości pokryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (min. 4-5), a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie przekładamy kurczaka do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie rozcinamy rękaw i dopiekamy kolejne 15-20 min.

Upieczonego kurczaka serwujemy z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubionymi dodatkami, np. pomidorkami koktajlowymi lub sałatką.

Podpowiedzi

  • W maślance możemy również zamarynować całego kurczaka.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+3 =