Chłodnik z rzodkiewką

Gdy dni stają się coraz dłuższe i coraz cieplejsze, chętniej sięgamy po pożywne, ale niekoniecznie gorące dania. W tym czasie doskonale sprawdzi się np. chłodnik z rzodkiewką na bazie Polskiej maślanki i mleka zsiadłego.

Składniki

  • 370 g  mleka zsiadłego Polskiego
  • 200 g maślanki Polskiej naturalnej
  • 150 g jogurtu Polskiego naturalnego
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki kiszone
  • dymka ze szczypiorem
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Dymkę wraz ze szczypiorem oczyszczamy, siekamy. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w słupki.

Ogórki kiszone tniemy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Koperek opłukujemy, siekamy. 

Łączymy ogórki kiszone, dymkę ze szczypiorem, po 3/4 rzodkiewek i koperku. Wlewamy mleko zsiadłe Polskie, maślankę Polską oraz jogurt Polski, doprawiamy czosnkiem, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Przed podaniem chłodnik ponownie mieszamy, nalewamy do miseczek, posypujemy resztą rzodkiewek i koperku.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
10+3 =