Pyszny i waniliowy. Z galaretką i truskawkami. Na bazie kremowego serka Mascarpone Kuchmistrza i waniliowego serka homogenizowanego Polskiego. Sprawdź nasz kolejny przepis na sernik na zimno.
Spód:
Masa serowa:
Na wierzch:
Masło Polskie rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy od lekkiego przestudzenia. Kruszymy herbatniki. Do malaksera wsypujemy herbatniki i miksujemy je dość drobno. Przesypujemy do miski, dodajemy stopione masło oraz cukier. Mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do miski wlewamy wodę, dodajemy obie galaretki, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekrajamy na połówki.
Żelatynę dodajemy do 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę Polską ubijamy na puszystą masę (zaczynamy od wolnych obrotów, po minucie zwiększamy je do wysokich, pod koniec dodajemy łyżkę cukru).
Do miski przekładamy Mascarpone Kuchmistrza i serek Polski. Dodajemy pozostały cukier, cukier z wanilią oraz rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy dokładnie mikserem na wysokich obrotach.
Dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy dokładnie szpatułką.
Do tortownicy z herbatnikami przekładamy masę, wyrównujemy. Na masie układamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis przygotował dla Was: