Deser tiramisu

Bardzo szybki w przygotowaniu deser na bazie śmietankowego kremu z mascarpone, przełożony biszkoptami namoczonymi w kawie. Prosto i pysznie!

Składniki

  • 250 g Mascarpone Kuchmistrza, schłodzonego
  • 250 ml śmietanki Polskiej 36%, schłodzonej
  • 50 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • pół szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy, ostudzonej
  • biszkopty podłużne lub okrągłe
  • kakao do oprószenia

Sposób przygotowania

Śmietankę Polską ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Dodajemy Mascarpone Kuchmistrza i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników (zbyt długo ubijana masa może się zwarzyć).

Przygotowujemy pucharki lub szklaneczki. Biszkopty nasączamy w kawie, układamy na dnie naczynia. Na to wykładamy porcję masy z mascarpone, wyrównujemy. Nasączamy kolejne biszkopty i wykładamy je na masę, a na nie – kolejną warstwę kremu z mascarpone. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.

Możemy udekorować miętą i przełamanymi na pół podłużnymi biszkoptami.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+2 =