Gdy dni stają się coraz dłuższe i coraz cieplejsze, chętniej sięgamy po pożywne, ale niekoniecznie gorące dania. W tym czasie doskonale sprawdzi się np. chłodnik z rzodkiewką na bazie Polskiej maślanki i mleka zsiadłego.
Dymkę wraz ze szczypiorem oczyszczamy, siekamy. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w słupki.
Ogórki kiszone tniemy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Koperek opłukujemy, siekamy.
Łączymy ogórki kiszone, dymkę ze szczypiorem, po 3/4 rzodkiewek i koperku. Wlewamy mleko zsiadłe Polskie, maślankę Polską oraz jogurt Polski, doprawiamy czosnkiem, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Przed podaniem chłodnik ponownie mieszamy, nalewamy do miseczek, posypujemy resztą rzodkiewek i koperku.