Pieczarki faszerowane z serem Cheddar Old (lub innym ulubionym z linii serów długodojrewających Diamenty Konesera) to znakomity pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Grzyby w połączeniu z długodojrzewającym serem, który nadaje im wyjątkowego smaku, to również doskonały dodatek do dań obiadowych.
Pieczarki oczyszczamy, nóżki odcinamy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Rozmaryn oraz koperek płuczemy, parę gałązek koperku odkładamy, resztę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy boczek, podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy nóżki pieczarek, rozmaryn, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy 10 min. Dodajemy pomidory, mieszamy.
Pieczarki napełniamy farszem, posypujemy pomidorami i serem Cheddar Old. Układamy w posmarowanym resztą masła klarowanego naczyniu żaroodpornym. Pieczemy mniej więcej 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.
Pieczarki nakładamy na półmisek, dekorujemy resztą koperku.