Krem z dyni to królowa jesiennych zup. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, z dodatkiem aksamitnej śmietanki Polskiej 30%. Sprawdź nasz przepis... lub przyślij swój!
Do podania:
Obraną ze skórki dynię (z usuniętymi nasionami) kroimy w kostkę. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i w większym garnku szklimy na maśle Polskim wraz z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą, kurkumą i startym świeżym imbirem. Smażymy przez ok. 5 min, co chwilę mieszając.
Dodajemy gorący bulion, przykrywamy i czekamy, aż się zagotuje. Wtedy zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy przez kolejne ok. 10 minut.
Świeżego pomidora sparzamy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mleko Polskie, śmietankę Polską 30% i miksujemy w blenderze.
Posypujemy ulubionymi dodatkami, np. natką pietruszki, mieloną papryką, grubo zmielonym pieprzem, podprażonymi na patelni pestkami dyni; podajemy ze śmietanką Polską 30% i grzankami.