Krem z dyni

Krem z dyni to królowa jesiennych zup. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, z dodatkiem aksamitnej śmietanki Polskiej 30%. Sprawdź nasz przepis... lub przyślij swój!

Składniki

  • 500 g obranej dyni
  • 250 g ziemniaków 
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 100 ml mleka Polskiego 2%
  • 25 g masła Polskiego
  • 100 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego)
  • 1 pomidor (świeży)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowej do smaku

Do podania:

  • śmietanka Polska 30%
  • ulubione dodatki, np. pestki dyni, płatki chili, natka pietruszki, mielona słodka / wędzona papryka, grubo mielony pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania

Obraną ze skórki dynię (z usuniętymi nasionami) kroimy w kostkę. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.
 
Cebulę kroimy w kostkę i  w większym garnku szklimy na maśle Polskim wraz z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą, kurkumą i startym świeżym imbirem. Smażymy przez ok. 5 min, co chwilę mieszając.

Dodajemy gorący bulion, przykrywamy i czekamy, aż się zagotuje. Wtedy zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy przez kolejne ok. 10 minut.
 
Świeżego pomidora sparzamy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mleko Polskie, śmietankę Polską 30% i miksujemy w blenderze.

Posypujemy ulubionymi dodatkami, np. natką pietruszki, mieloną papryką, grubo zmielonym pieprzem, podprażonymi na patelni pestkami dyni; podajemy ze śmietanką Polską 30% i grzankami.

Podpowiedzi

  • Krem z dyni możemy również przygotować dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy - wystarczy zamienić składniki na te bez laktozy.
  • Masło Polskie, na którym podsmażamy dynię, możemy zastąpić masłem klarowanym.
  • Zamiast świeżego pomidora możemy użyć pomidorów z puszki - wystarczy 1/2 puszki, którą dodajemy bezpośrednio do zupy.
  • Krem z dyni znakomicie smakuje także podawany z pokrojoną w kostkę Favitą.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+8 =

Zobacz również inne przepisy