Klasyczny śmietanowiec w niekonwencjonalnym wydaniu? Czemu nie! Kolorowe ciasto z galaretkami na bazie śmietanki i serka homogenizowanego w formie babki sprawdzi się na przykład jako deser na Wielkanoc. Do tego zaserwujesz go każdemu, bo w naszym przepisie znajdziesz tylko składniki bez laktozy.
Folią spożywczą wykładamy 3 nieduże pojemniki (ułatwi to wyjęcie stężałej galaretki; możemy wykorzystać puste opakowania po lodach Wypasionych 1 l). Trzy kolorowe galaretki rozpuszczamy, każdą w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu (250 ml zamiast 500 ml). Studzimy i przelewamy do przygotowanych pojemników. Po stężeniu (galaretki można przygotować dzień wcześniej) galaretki kroimy w kostkę, np. o boku 1-1,5 cm.
Przezroczyste lub cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Studzimy, możemy lekko schłodzić w lodówce, ale pilnując, by galaretka nie stężała (powinna pozostać płynna lub dopiero zaczynać lekko gęstnieć).
Śmietankę 30% bez laktozy ubijamy na sztywno. Nie przerywając, dodajemy partiami serki homogenizowane bez laktozy. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, delikatnym strumieniem wlewamy galaretkę, cały czas ubijając, by masa pozostała gładka. Dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki, mieszamy.
Przelewamy do silikonowej formy na babkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy. Wyjmujemy, dzielimy na porcje. Pozostałą część babki przechowujemy w lodówce.