Krem z cukinii z Polską śmietaną

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, zalać 2 l wody, zagotować, zszumować. Por i cukinie umyć, pokroić w słupki. Dymki ze szczypiorem oczyścić, czosnek obrać, posiekać. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Koper włoski oczyścić, pociąć w piórka.

Zioła umyć, gałązkę bazylii odłożyć, resztę posiekać. Rozgrzać masło klarowane, zeszklić dymkę ze szczypiorem i czosnek. Wrzucić por, smażyć 5 min. Dołożyć resztę warzyw, smażyć 10 min, dodać do mięsa. Wsypać zioła, doprawić solą oraz pieprzem, gotować 30 min.

Śmietanę Polską rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, gotować 5 min.

Zupę zmiksować, porządnie podgrzać. Dołożyć pesto z bazylii, dokładnie wymieszać. Krem z cukinii nalać do miseczek, udekorować bazylią.

Dodatkowo można udekorować kleksem śmietany Polskiej.