Jarzynowa z fasolką i kalafiorem

Sposób przygotowania

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na kawałki. Kalafior i brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać.

Marchewki obrać, opłukać, pokroić w słupki. Szczypiorek, lubczyk i oregano umyć, nieco szczypiorku odłożyć, resztę ziół posiekać.

Rozgrzać połowę masła klarowanego, zeszklić cebulę, czosnek oraz posiekany szczypiorek. Dołożyć fasolkę, kalafior, brokuły i marchewkę, smażyć 10 min.

Warzywa zalać 1 i 1/2 l wody, dodać resztę masła, lubczyk oraz oregano. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie.

Zupę nalać na talerze, udekorować resztą szczypiorku.