Jarzynowa z fasolką i kalafiorem

Zupa i masło klarowane? Wcale nie jest to tak nieoczywiste połączenie! W naszej jarzynowej masło klarowane wykorzystujemy do podsmażenia warzyw, dzięki czemu wzmocniony zostaje smak i aromat całej potrawy.

Składniki

  • 100 g fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 100 g brokułów
  • 1/2 kalafiora
  • 100 g groszku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • gałązka lubczyku
  • gałązka oregano
  • 100 g masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki. Kalafior i brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy.

Marchewki obieramy, opłukujemy, kroimy w słupki. Szczypiorek, lubczyk i oregano myjemy, nieco szczypiorku odkładamy, resztę siekamy, podobnie jak zioła.

Rozgrzewamy połowę masła klarowanego, podsmażamy do zeszklenia cebulę, czosnek oraz posiekany szczypiorek. Dokładamy fasolkę, kalafior, brokuły i marchewkę, smażymy 10 min.

Warzywa zalewamy 1 i 1/2 l wody, dodajemy resztę masła klarowanego, lubczyk oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie.

Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy resztą szczypiorku.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
10+4 =