Pomidorowa z makaronem

Sposób przygotowania

• Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Seler naciowy umyć, pociąć w talarki. • Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zahartować, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Oregano, natkę oraz bazylię opłukać, posiekać, wymieszać. • Rozgrzać masło klarowane, zeszklić czosnek. Dodać seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i połowę ziół, smażyć 5 min. Wrzucić pomidory, smażyć 5 min. Warzywa zalać bulionem, gotować mniej więcej 20 min. • Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, doprawić łyżką cukru, solą i pieprzem, gotować 5 min. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, gotować 5 min. • Makaron ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Nałożyć na talerze, wlać zupę, posypać resztą ziół.