Jarzynowa z bobem i groszkiem

Sposób przygotowania

Bób blanszować 5 min w osolonym wrzątku, przełożyć do zimnej wody, osączyć, obrać ze skórek.

Fasolkę opłukać, odciąć końcówki, pokroić na kawałki. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki.

Tymianek i bazylię opłukać, odłożyć po gałązce, resztę posiekać. Por oczyś- cić, pociąć w talarki. Rozgrzać masło, wrzucić por, smażyć 5 min. Bób, fasolkę szparagową, brokuły i groszek zalać bulionem. Dołożyć por oraz posiekane zioła, gotować 20 min.

Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka. Dodać fasolę z puszki, doprawić solą i pieprzem, gotować 10 min.

Zupę nalać na talerze, posypać listkami bazylii, ozdobić tymiankiem.