Serowa z kukurydzą

Sposób przygotowania

Ser Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać śmietaną Polską, odstawić, by zmiękł. Ciabattę pokroić w kostkę, na maśle klarowanym usmażyć grzanki.

Marchewkę oraz pietruszkę obrać, seler naciowy opłukać, warzywa pociąć w kostkę. Natkę, szczypiorek i tymianek umyć, nieco szczypiorku odłożyć, resztę ziół posiekać.

Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Dodać warzywa, natkę oraz tymianek. Wszystko zalać 2 l wody, gotować 20 min.

Do zupy dołożyć kukurydzę oraz ser razem ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż ser się roztopi. Doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Wsypać szczypiorek, wymieszać.

Zupę nalać do miseczek, posypać grzankami, ozdobić resztą szczypiorku.