Krupnik z pomidorami

Krupnik - tradycyjna polska zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym z kaszą jęczmienną i ziemniakami. I, oczywiście, zabielana gęstą śmietaną Polską 18%!

Składniki

  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4-5 ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 gałązki tymianku
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, szumujemy.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Seler naciowymyjemy, kroimy w talarki. Pomidorki opłukyjemy, tniemy na ćwiartki. Tymianek oraz natkę myjemy, siekamy.

Do mięsa dodajemy warzywa, gotujemy 10 min. Wsypujemy kaszę, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 30 min, aż warzywa oraz mięso będą miękkie. Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka, gotujemy 5 min. Krupnik nalewamy do miseczek, posypujemy natką.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+6 =