Żurek ze śmietaną Polską

Składniki

(na około 8 porcji)

  • 2000 ml bulionu
  • 350 ml zakwasu żytniego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść suszonych grzybów
  • suszony majeranek
  • 3 łyżki śmietanki Polskiej 30%
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, do mocnego zrumienienia. Do podgrzanego bulionu dokładamy podsmażoną zawartość patelni i suszone grzyby. Gotujemy przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Do przygotowanej bazy dodajemy dobrze rozmieszany zakwas, rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i suszony majeranek. Żurek gotujemy jeszcze przez kilka minut i pod sam koniec doprawiamy śmietanką Polską 30%. Każdą porcję żurku przed podaniem dekorujemy śmietaną Polską 18%.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+4 =