Tradycyjny sernik świąteczny

Święta bez tradycyjnego sernika? Nie ma takiej opcji! A tradycyjny sernik to przede wszystkim mnóstwo kremowego twarogu - my dziś sięgnęliśmy po twaróg sernikowy Na Polski Stół. Spróbuj i Ty!

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego premium 18% Na Polski Stół
  • 200 g masła Polskiego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowaniu cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem wanilinowym)
  • szczypta soli

do dekoracji:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • masło Polskie do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę smarujemy masłem Polskim, wykładamy papierem do pieczenia i również natłuszaczamy go masłem.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Masło Polskie kroimy na małe kawałki. Oddzielamy żółtka od białek.

W dużej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie.

Ucieramy masę, dodając porcjami twaróg sernikowy Na Polski StółDo masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Krótko miksujemy do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy serowej, delikatnie i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy. Do piekarnika na najniższą półkę wstawiamy dowolną formę wypełnioną do połowy wodą (dzięki temu sernik mniej będzie pękać). Formę z masą serową wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez około 60 minut (w czasie pieczenia NIE otwieramy piekarnika!).

Studzimy w wyłączonym piekarniku i lekko uchylonych jego drzwiach. 

Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+5 =