Mazurek kajmakowy

Wielkanoc bez mazurka? Nie wyobrażamy sobie takiego scenariusza - to właściwie słodki symbol tych świąt! A to jest przepis na chyba najpopularniejszą jego wersję.

Składniki

Na ciasto kruche:

  • 260 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru
  • 150 g masła Polskiego, schłodzonego
  • 1 łyżka śmietany Polskiej 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Domowy kajmak:

  • 200 ml śmietanki Polskiej 36%
  • 175 g jasnego brązowego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii

Do dekoracji:

  • płatki migdałów i całe migdały
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kandyzowane wiśnie
  • ew. inne ulubione bakalie

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub wyrabiamy ręcznie. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wykładamy nim foremkę wraz z 1 cm rantem (można też ukształtować wałeczek i przykleić go do ciasta, wcześniej za pomocą pędzelka smarując białkiem - tak stworzymy wyższą krawędź). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 

Przed pieczeniem ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem (widelcem można także odbić ozdobny wzór na krawędzi ciasta). Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy.

Wszystkie składniki na kajmak wkładamy do niedużego garnuszka, mieszamy. Gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odstawiamy na ok. 3 minuty, po czym gorący kajmak wylewamy na kruchy upieczony spód, równomiernie rozprowadzamy. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.

Mazurek dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami, zanim kajmak całkowicie stężeje.

Podpowiedzi

  • Równie smaczny i do tego szybszy w przygotowaniu będzie mazurek z Kajmakiem Kuchmistrza - wystarczy go tylko wyjąć z opakowania i rozsmarować na kruchym spodzie.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
7+1 =