Jaja faszerowane z Favitą

Jajka na wielkanocne śniadanie nie muszą być nudne! A z naszego przepisu przygotujemy je aż w 3 wariantach.

Składniki

  • 12 ugotowanych na twardo obranych jaj
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • 270 g sera Favita
  • 4 łyżki majonezu
  • 80 g wędzonego łososia  
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dwie łyżeczki ikry pstrąga
  • 6 dużych posiekanych pieczarek
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • kilka kaparów
  • kilka suszonych pomidorów
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • 1/3 pęczka koperku
  • dwie łyżeczki ikry pstrąga
  • kiełki lucerny
  • kilka listków natki pietruszki

Sposób przygotowania

Ser Favita kroimy w kostkę, kilka kostek pozostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy ze śmietaną Polską i majonezem na gładką masę. Dzielimy ją na 3 części. Do jednej dodajemy łososia i sok z cytryny, miksujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do drugiej dodajemy podsmażone na maśle klarowanym i ostudzone pieczarki z cebulą, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Trzecią część łączymy z posiekanymi suszonymi pomidora oraz kaparami, również doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka kroimy na pół. Na części układamy masę łososiową i dekorujemy koperkiem oraz ikrą pstrąga, na części – masę pieczarkową i dekorujemy kiełkami lucerny, a na pozostałych – masę z suszonymi pomidorami i kaparami, którą dekorujemy listkami natki pietruszki. Podajemy z odłożoną pokrojoną w kostkę Favitą.

Podpowiedzi

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
9+6 =