Fitbabka wielkanocna ze skyrem

Święta też mogą być fit! Zwłaszcza że nie ma Wielkanocy bez pysznej babki - nasza ma większą porcję białka dzięki wyjątkowym składnikom: produktom z linii Super Body Active.

Składniki

  • 30 g koncentratu białek serwatkowych SBA WPC o smaku waniliowym
  • 140 g skyru SBA naturalnego
  • 4 jajka
  • 65 g mąki owsianej (bądź zmielonych płatków owsianych)
  • 80 g erytrytolu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 10 g kakao i/lub 15 g koncentratu białek serwatkowych SBA WPC o smaku czekoladowym

Sposób przygotowania

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka, skyr SBA oraz erytrytol. Następnie wsypujemy mąkę owsianą wraz z proszkiem do pieczenia i SBA WPC o smaku waniliowym, mieszamy. Przelewamy do formy na babkę i pieczemy ok. 55 min (do suchego patyczka) w 160 stopniach.

Podpowiedzi

  • Z podanych składników możemy przygotować również babkę marmurkową. Przygotowujemy ciasto jak w przepisie powyżej, ale nie dodajemy do niego SBA WPC 80. Dzieliemy ciasto na dwie części w stosunku 2:1. Do mniejszej części dodajemy kakao i/lub SBA WPC o smaku czekoladowym, do większej - SBA WPC 80 o smaku waniliowym. Mieszamy, wykładamy do formy naprzemiennie ciasto waniliowe z czekoladowym. Pieczemy jw.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+1 =