Baranek wielkanocny

Puszyste ciasto uformowane w charakterystyczny kształt baranka doskonale pasuje do koszyczka ze święconką i ozdobi niejeden wielkanocny stół. A do tego pysznie smakuje!

Składniki

  • 200 g masła Polskiego / z Polskiej Mleczarni
  • 480 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do jednego naczynia, w drugim ucieramy masło ze 180 g cukru pudru. Ciągle ucierając, wbijamy po jednym jajku i porcjami dodajemy mąkę, a następnie skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. 

Formę na baranka smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjmujemy foremkę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Baranka wyjmujemy z formy dopiero po przestudzeniu. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy również udekorować lukrem i/lub roztopioną czekoladą.
 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+3 =