Puszyste ciasto uformowane w charakterystyczny kształt baranka doskonale pasuje do koszyczka ze święconką i ozdobi niejeden wielkanocny stół. A do tego pysznie smakuje!
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do jednego naczynia, w drugim ucieramy masło ze 180 g cukru pudru. Ciągle ucierając, wbijamy po jednym jajku i porcjami dodajemy mąkę, a następnie skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny.
Formę na baranka smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Wyjmujemy foremkę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Baranka wyjmujemy z formy dopiero po przestudzeniu. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy również udekorować lukrem i/lub roztopioną czekoladą.