Proste i efektowne, a do tego pyszne, chrupiące i mocno serowe - pieczone ziemniaki faszerowane serami Mozzarella & Cheddar oraz la Polle Polish Bleu i podane z aromatycznym jogurtowym sosem czosnkowym sprawdzą się i na przystawkę, i jako dodatek do dań z grilla.
5 większych ziemniaków
150 g sera Mozzarella & Cheddar wiórki
100 g sera pleśniowego la Polle Polish Bleu
100 g gęstej Polskiej śmietany 18%
4 plastry boczku
1 pęczek szczypiorku
3-4 łyżki roztopionego masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowy:
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, studzimy. Ścinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, pozostawiając boki o grubości ok. 1 cm.
Miąższ przekładamy do naczynia, łączymy ze śmietaną Polską oraz drobno pokrojonym serem la Polle Polish Bleu i połową wiórków sera Mozzarella & Cheddar. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wydrążone ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy je roztopionym masłem klarowanym. Do ziemniaków nakładamy farsz, posypujemy resztą sera Mozzarella & Cheddar (lub jego połową - część serowych wiórków możemy odłożyć do dekoracji), wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Szczypiorek siekamy, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Jogurt naturalny typu greckiego, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki podajemy na ciepło z sosem jogurtowym, posypane podsmażonym boczkiem i posypane szczypiorkiem oraz - jeśli pozostawiliśmy - wiórkami sera Gouda.