Chlebek do odrywania z serem Cheddar i ziołami

Odrywany chlebek z wyrazistym serem Cheddar i aromatycznymi ziołami - idealny na podwieczorek, kolację czy jako dodatek do zup. Będzie też hitem na spotkaniach towarzyskich, np. przy grillu. Puszyste drożdżowe ciasto z dużą ilością sera i ziół, które najlepiej smakuje z masłem... i serem! Sprawdź koniecznie ten przepis!

Składniki

  • 800 g mąki pszennej typ 550
  • 10 g ulubionych suszonych ziół
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 90 g masła Polskiego + do formy
  • 450 ml mleka Polskiego
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 300 g sera Cheddar w wiórkach

Sposób przygotowania

Mleko Polskie lekko podgrzewamy, dodajemy masło Polskie i rozpuszczamy je w mleku, energicznie mieszając.

Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy suszone zioła i drożdże oraz sól i cukier. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy mlekomasłem i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na kulki po 45 g.

Keksówkę smarujemy masłem. Kulki układamy warstwami w foremce, posypując poszczególne warstwy serem Cheddar. Gotowy chlebek posypujemy z wierzchu warstwą sera i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.

Podpowiedzi

  • Chlebek najlepiej smakuje podany z masłem i serem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+2 =