Wypasiony sernik cytrynowy

Wyjątkowo kremowy, z cytrusową nutą – ten sernik kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole!

Składniki

Spód:

  • 60 g masła Wypasionego, stopionego
  • 150 g herbatników maślanych
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • spora szczypta soli

Masa twarogowa:

  • 1 kg Wypasionego twarogu sernikowego premium 18% tł.
  • 220 g cukru
  • 125 g mascarpone Kuchmistrza
  • 5 jajek
  • laska wanili
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Lemon curd:

  • 3 cytryny
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej i trochę ziemnej wody
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki miksujemy na drobne okruszki w malakserze lub rozgniatamy wałkiem. Dodajemy kakao, sól oraz stopione masło Wypasione i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę twarogową. Wypasiony twaróg sernikowy premium, mascarpone Kuchmistrza i jajka miksujemy na niskich obrotach z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny, wnętrze laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Masę twarogową wylewamy na schłodzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (góra-dół). Pieczemy przez około 60–70 minut, aż środek sernika będzie ścięty, ale nadal lekko sprężysty. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku na 30 minut, a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Przygotowujemy sos lemon curd. Cytryny dokładnie myjemy, a następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce, uważając, aby nie zetrzeć jej białej gorzkiej części. Wyciskamy sok z cytryn - powinniśmy z nich otrzymać ok. 120-150 ml soku. W małym naczyniu mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną, a kolejnym roztrzepujemy jajka z żółtkami.

Sok z cytryn, skórkę cytrynową oraz mieszankę cukru z mąką ziemniaczaną łączymy w rondelku. Podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa cytrynowa zacznie gęstnieć, zdejmujemy rondelek z ognia i powoli, cienkim strumieniem, wlewamy jajka - cały czas mieszamy, aby jajka nie ścięły się zbyt szybko.

Wstawiamy z powrotem na bardzo mały ogień i mieszamy przez kilka minut, aż masa stanie się gęsta i kremowa. Uważamy, żeby jej nie zagotować!

Gotowy lemon curd zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.

Sernik polewamy sosem, możemy udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

Podpowiedzi

  • Jeśli sos lemon curd jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę zimnej wody, aby go rozrzedzić.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+6 =