Wyjątkowo kremowy, z cytrusową nutą – ten sernik kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole!
Spód:
Masa twarogowa:
Lemon curd:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki miksujemy na drobne okruszki w malakserze lub rozgniatamy wałkiem. Dodajemy kakao, sól oraz stopione masło Wypasione i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę twarogową. Wypasiony twaróg sernikowy premium, mascarpone Kuchmistrza i jajka miksujemy na niskich obrotach z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny, wnętrze laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Masę twarogową wylewamy na schłodzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (góra-dół). Pieczemy przez około 60–70 minut, aż środek sernika będzie ścięty, ale nadal lekko sprężysty. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku na 30 minut, a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Przygotowujemy sos lemon curd. Cytryny dokładnie myjemy, a następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce, uważając, aby nie zetrzeć jej białej gorzkiej części. Wyciskamy sok z cytryn - powinniśmy z nich otrzymać ok. 120-150 ml soku. W małym naczyniu mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną, a kolejnym roztrzepujemy jajka z żółtkami.
Sok z cytryn, skórkę cytrynową oraz mieszankę cukru z mąką ziemniaczaną łączymy w rondelku. Podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa cytrynowa zacznie gęstnieć, zdejmujemy rondelek z ognia i powoli, cienkim strumieniem, wlewamy jajka - cały czas mieszamy, aby jajka nie ścięły się zbyt szybko.
Wstawiamy z powrotem na bardzo mały ogień i mieszamy przez kilka minut, aż masa stanie się gęsta i kremowa. Uważamy, żeby jej nie zagotować!
Gotowy lemon curd zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
Sernik polewamy sosem, możemy udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.