Ekspresowy piernik świąteczny

Święta tuż, tuż, a ciasto na piernik jeszcze nie dojrzewa? Nic straconego! Z naszego przepisu przygotujesz piernik, który można jeść od razu po upieczeniu.

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka Polskiego 3,2%
  • 100 g masła Polskiego
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 płaskie łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe do przełożenia

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Sposób przygotowania

W garnku łączymy mleko, masło, miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon. Ciągle mieszając, podgrzewamy do otrzymania gładkiej masy. Studzimy, a następnie dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę pszenną, kakao i sodę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

W osobnym naczyniu na sztywno ubijamy białka i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50-60 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Śmietankę podgrzewamy w małym garnuszku, nie gotujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na ok. 2 minuty, a następnie mieszamy do otrzymania gładkiej polewy.

Wystudzone pierniki przekładamy powidłami śliwkowymi. Polewamy lekko wystudzoną polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+7 =